Om Skagenrosen – naturfænomenet fra heden

 

I Skagen klitplantage gror et vaskeægte naturfænomen. Historien om Skagenrosen minder på mange måder om H.C. Andersens fortryllende fortælling om ”Den grimme ælling”. For i virkeligheden er Skagenrosen, slet ikke en rose. Her får du den særlige fortælling om den fortryllende plante langt mod nord, som gennem århundrede har prydet i Skagensfruernes stuer og nu skaber særlige minder for turister med kærlighed til Skagen.

I virkeligheden en pileart

Har du besøgt heden i Skagen i den blå time, hvor solnedgangens aftenrøde indhylder Skagen i et smukt rødt skær over byen, ved du allerede, at stemningen er helt magisk. Hver sommer blomstrer gråris og krybende pil på den skawske hede.

I topskuddet af pilen holder galhvepsene af at lægge deres æg. Og når æggene klækkes, og de små larver kommer til, begynder de at spise af topskuddet. I denne proces danner de galle, som rammer bladene og krøller dem på forunderlig vis, så de til sidst kommer til at ligne en lillebitte fin rose.

Hele foråret og sommeren er Skagenrosen grøn, men om efteråret tørrer naturfænomenet ind, og efterlader det vi kender som Skagenrosen. En rose, der i vikeligheden er en pileart og i sandhed en magisk forvandling.

I de gamle Skagenshjem

Den tørrede Skagensrose har i århundrede været populær i dekorationer blandt Skagensfruerne også i brudebuketter. I dag udgør de en helt særlig luksussouvenir med mange minder om dejlige stunder i Skagen, som vækkes til live året rundt, når du kigger på dit smykke.

Mette Stenbroen, indehaver af Stenbroen Guld & Ure

Mette Stenbroen, indehaver af Stenbroen Guld & Ure

Forskellen på et støbt smykke og et unikt smykke.

De Skagenroser der forhandles her på siden, er støbte Skagenroser. Der er blevet lavet en form efter en Skagenrose, herefter bliver smykkerne lavet enten i sølv eller i forgyldt sølv.

Vil du have en rose som er unik, så ring til os, da de alle er forskellige. Tlf. nr. 98441108.

Se beskrivelse herunder.

Fra heden til smykke

Mette Stenbroen bader hele året ved Damstederne og kommer tit på heden. I løbet af sensommeren holder hun øje med de små Skagenroser, som langsomt visner. Når tiden er inde, udvælger Mette de fineste roser, som egner sig bedst til smykker. Forsigtigt plukker hun de visne roser, sorterer dem og finder de flotteste. Når de er klar, sender hun dem til Odder, hvor firmaet Askhims, som er specialiseret i forsølvning af barnesko og sutter, tager imod dem med en kenders særlige omsorg.

Efter en lille måned, hvor roserne har været dyppet i forskellige væskekar bl.a. kobber og sølv, kommer de retur til Skagen og er klar til salg som helt unikke smykker. Fordi processen forbliver naturtro er Ikke to smykker ens. Kommer du ind til os i butikken, kan du vælge mellem de mange forskellige udtryk og finde lige det smykke, der passer til dig. Hvis du ønsker at købe et unikt Skagenrose smykke, så ring til os, så vælger vi et fint smykke til dig. Vores tlf. nr. 98441108

 

Gå til butikken

Forlæng ferien i Skagen med en Skagenrose som minde

Læs eventyret om Skagenrosen

Gert Grube har skrevet et lille eventyr om Skagenrosen, som giver fin indsigt i den lille historie bag Skagenrosen. Du kan downloade historien på forlagets hjemmeside gratis (se link til download øverst til højre).